Natuur

Le Marche is een gebied met heel veel mogelijkheden. Aan de ene kant is er de kust en aan de andere kant zijn er de bergen. Met daartussenin prachtig heuvelland. Elk gebied heeft zijn eigen charme.

 

Er zijn een aantal natuurparken in Le Marche, waaronder de Monte di Sibillini. 

Klik op de link natuurparken en daarna op Le Marche op het kaartje linksboven. Dit levert een helder overzicht op van de natuurparken in Le Marche.

 

De kust onder Ancona (natuurpark Conero) is de mooiste kust, met badplaatsen als Sirolo, Numana etc.

 

Bij Frasassi zijn prachtige druipsteengrotten die tot de grootste van Europa behoren.

 

Ook in de directe omgeving van Camerino is mooie natuur te ontdekken. In het voorjaar overal wilde bloemen en in het najaar prachtige herfstkleuren en velden met zonnebloemen in de zomer.

De Apennijnen tegenover onns huis zijn prachtig om doorheen te rijden of te wandelen. 

 

wandelen

Direct vanuit het huis zijn leuke wandelingen te maken. De grootste stijlte staat je te wachten als je op de terugweg het huis wilt bereiken (18%).

Wij zetten de auto nog wel eens onder de helling om ons de laatste klim te besparen. Er is een goede  kaart van de omgeving te koop (Kompass nr. 665 Assisi-Camerino).

 

Met de auto (via Pioraco, Sefro en Sorti) kom je op de Montelago. Dit is de hoogvlakte tegenover ons, met een hoogte van 1000m.

Deze vlakte leent zich goed voor een wandeling. O.a. in dat gebied zijn veel wandeltochten aangegeven met rood/witte borden en nummering. 

 

Versta je onder wandelen, het maken van dagtochten met flinke hoogteverschillen, dan kun je je hart ophalen in de Sibillini. Er is een boekje in huis waar een trekking van 9 dagen door de Sibillini wordt beschreven (GR route). We hebben daar inmiddels een aantal dagtochten en delen ervan gelopen. Dat biedt kansen voor de fervente bergwandelaars.

 

Zwemmen

Wil je zwemmen, dan kan dat in het plaatselijke zwembad, op 500 m afstand van ons huis, onderaan de helling. Er is een ruim binnenbad voor het trekken van baantjes en buiten een pierebad en een buitenbad.

 

Op een kwartier afstand rijden zijn twee stuwmeren met strandjes: 'il lago di Caccamo' en 'il lago di Polverina'. Iets verder rijden is in de Monte di Sibillini een stuwmeer bij Fiastra, waar ook gezeild wordt.

 

En voor de echte zee liefhebbers is de kust ook te bereiken. Na 60 minuten rijden ben je bij de kust bij Porto Recanati. Boven Porto Recanati, net onder Ancona, is il parco naturale di Conero, een rotsachtige kust met prachtige baaien.

 

De dichtstbijzijnde kust, vanuit Camerino 45 minuten rijden over de snelweg, vind je bij Civitanova. Daar zijn veel publieke stukken zandstrand. Dit in tegenstelling tot de kust boven Ancona, waar elk stukje strand in beslag wordt genomen door de horeca en de bijbehorende ligstoelenparade. Het is maar wat je wilt.

andere activiteiten

Van de Apennijnen naar de kust is een relatief korte afstand. Het water uit de bergen veroorzaakt veel stroompjes en rivieren waardoor de dalen zijn ontstaan. Gewoon fietsen is redelijk goed te doen wanneer je een dal volgt. Ook zijn de hoogvlaktes groot genoeg om een deel fietsend te ontdekken.

 

Uiteraard zijn er voor de echte sportievelingen allerlei mogelijkheden om te mountainbiken. Mountainbikes zijn hier en daar te huur, hoewel deze handel nog niet echt floreert. Direct vanuit het huis zijn mooie tochten te maken.

 

In het sportcomplex beneden aan de helling naast een zwembad, is een tennishal, waar een balletje geslagen kan worden.

 

Tot nu toe zijn wij 1 golfbaan op het spoor gekomen. Deze is gelegen onder Ancona, bij Sirolo.

 

In de tuin staat een schommel voor direct sportief kinderplezier. Geef je kind een bal en je komt zelf ook aan de nodige beweging. Het terrein is nu eenmaal niet recht en een bal rolt zo lekker naar beneden de helling af.